ΚAΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ HΡΘΕ!
EΛΛΗΝΑ ΑΠΕΝΔΥΣΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ. ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΧΕΙΣ. ΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ! ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΞΕΡΕΙΣ: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"!
ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑ ΣΕ ΕΜΑΘΑΝ ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ. ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΟΞΑ!
ΕΓΕΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ!
"ΕΣΤ' ΗΜΑΡ ΟΤΙ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙΝ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ'ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ"....

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το σπήλαιο του Πλάτωνος


Γεγονός αναμφισβήτητο αποτελεί πως η αλληγορία του σπηλαίου,που γράφτηκε περίπου το 380 π.Χ.,είναι σήμερα επίκαιρη -ίσως πολύ περισσότερο από ό,τι ήταν κατά την εποχή του Πλάτωνα-.

Στην αλληγορία του σπηλαίου, ο Πλάτωνας μας παρουσιάζει μια σπηλιά σκοτεινή, μέσα στην οποία κατοικούν άνθρωποι (ἐν καταγείῳ οἰκήσει) από την παιδική ηλικία, αλυσοδεμένοι, (ἐν ταύτῃ ἐκ παίδων ὄντας ἐν δεσμοῖς καὶ τὰ σκέλη καὶ τοὺς αὐχένας), των οποίων η αντίληψη για την πραγματικότητα είναι εσφαλμένη.

Το σπήλαιο του Πλάτωνα συμβολίζει τον «πραγματικό» κόσμο, τον κόσμο που βρίσκεται βυθισμένος στο σκοτάδι της απαιδευσίας και της άγνοιας, που όλοι εμείς είμαστε εσώκλειστοι.

Ο Σωκράτης μας τονίζει από την αρχή κιόλας της αλληγορίας, την σημασία της παιδείας στην ορθή οργάνωση μιας πολιτείας και κατ’επεκταση στην διοίκηση της (παιδείας τε πέρι καὶ ἀπαιδευσίας).

Οι δεσμώτες, δεν έχουν ακόμη γνωρίσει την αλήθεια, όντας καθηλωμένοι εξ’αιτίας των δεσμών τους (πρόσθεν μόνον ὁρᾶν), ακινητοποιημένοι λόγω της αμάθειας, αδυνατούν να δούν την πραγματικότητα και να νοιώσουν το μεγαλείο του αγαθού.

Βάσει της αντίληψης του Πλάτωνα, υπάρχουν δύο κόσμοι, ο κόσμος του νοητού και ο κόσμος των αισθήσεων. Στο νοητό κόσμο,βρίσκονται οι Ιδέες, των οποίων η οντότητα είναι άυλη, άφθαρτη και αναλλοίωτη στο πέρας του χρόνου και διέπονται από αυθεντικότητα.
Τις Ιδέες αυτές θέλουν οι «καλοί» μας ηγέτες,να μας κάνουν να χάσουμε…να ξεχάσουμε και να απαρνηθούμε! Εμείς Έλληνες, θα τους το επιτρέψουμε;;;!!!

Τα πράγματα που πολλοί εξ’ημών αντιλαμβάνονται ως πραγματικά, δεν είναι παρά σκιές στον τοίχο, που δημιουργεί το φέγγος της φωτιάς (φῶς δὲ αὐτοῖς πυρὸς ἄνωθεν καὶ πόρρωθεν καόμενον ὄπισθεν αὐτῶν), σκιές που οι πουλημένοι δημοσιογραφίσκοι μας σερβίρουν, σκιές που κακότεχνα και άκομψα φτιάχνουν οι ξεφτυλισμένοι πολιτικοί και θέλουν εμεία να πιστέψουμε.

Όσοι δε από εμάς, δεν υποτάσσονται…δεν γονατίζουν και αρνούνται να πιστέψουν..είναι "φασίστες" κι αυτό γιατί αρνούμεθα να καταβροχθίσουμε την "τροφή" που μας προσφέρουν, τα ψευτικα «όνειρα» που πλάθουν για μας…χωρίς εμάς!

Όλες οι πολιτικά μεταμφιεσμένες ανίκανες προσωπικότητες του τόπου μας, μας δείχνουν την πραγματικότητα που τους συμφέρει…

Οι «χειριστές» μας, οι οποίοι εκροσωπούν την κυβέρνηση της χώρας μας, είναι άπειροι αληθείας, επομένως ανίκανοι να κυβερνήσουν ορθώς. Ζούν στο εσωτερικό του τεχνητού παραδείγματος που έχουν δημιουργήσει για τους υπόλοιπους από εμάς.

Εν τέλει ο Πλάτωνας μας δίνει την ελπίδα πως μπορεί κάποιος από τους δεσμώτες να ελευθερωθεί από τα αισχρά δεσμά που τον κρατούν φυλακισμένο στο σκοτάδι κι ίσως καταφέρει να βγάλει στο φώς και τους συνδεσμώτες του.

Διοτίμα Ελληνίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου